21 Ocak 2017 Cumartesi

Konteyner Mimarlığı

Evler, apartmanlar, ofisler, acil durum sığınakları... Nakliye konteynerları, büyük kentsel projeleri de içeren bütün mimari amaçlar için hızlı, düşük maliyetli, çevre dostu yapılar.

Konut olarak yaygın olmasa da konteynerların daha çok ofis, stüdyo, restoran, sergi salonu, acil barınma evi, sanat atölyesi gibi yapılarda kullanıldığı görülmekte. Malzemenin yüksek mukavemetli ve sürdürülebilir olması ve maliyet açısından normal yapılara göre son derece ekonomik fiyatlarla karşımıza çıkması konteynerların kullanım oranını yükseltmekte. Dikdörtgen hazır formuyla bir puzzle gibi üst üste ya da yan yana birleştirilerek uygulama yapılabilmesi de yaşanabilecek metre kare alanını çoğaltmakta ve bu da yapının tercih edilirliğini artırmaktadır.


Bu yapı tekniği daha çok inşaat alanı olarak az yer kaplaması gereken ancak büyük bir kullanım alanı sunulmak istenen, çok katlı konut ve ofis alanları için son derece ideal görülmektedir. Geleneksel ahşap, çelik ve beton yapıların yapısal gücünü kendi içinde bulundurduğundan temel tasarımı basittir. Bu da iş gücü, zaman ve finans ekonomisin temelidir. Dış cephe için yüksek bedeller ödenmeyeceğinden de iç tasarımı için daha fazla bütçe ayrılabilmektedir. İnşaat sıkıntısı olan zeminlerin en kolay çözümü olduğu gibi, inşaat süresi de türlü hava koşullarında en az 7 gün sürmektedir.



Mimari tekniğe uygun olarak açılacak pencere boşlukları, kapılar ve iç mekan bölme sistemleriyle tek bir konteyner içinde bile birden fazla yaşam alanı oluşturulabilmektedir.  Öte yandan hammaddenin çelik olması, depreme de en dayanıklı yapı olması anlamına gelmektedir. Yapısı gereği temeli de kendinde olduğundan, taşınabilirlik fonksiyonuna sahiptir.


İlk dezavantajı ısı yalıtımı ve neme karşı korozyon dayanıklılığının artırılmasıyla ilgilidir. Hammadde çelik olduğundan ekstra yalıtım yapılması gerekmektedir. Bu da işin ekonomik kısmında biraz harcama yapılması anlamına gelmektedir. Bir diğer olumsuzluk inşaat sürecinde işçi gücü azalırken, makine gücüne ihtiyaç duyulmasıdır. Ayrıca konteynerların yük taşımaya yönelik ürünler olduğu düşünülürse, dayanıklılığı artıracak bir takım kimyasal boyalarla boyandığı akla gelecektir ki bu da mekan içinde sağlıksız hava yaratacaktır. Bu nedenle de dış cephe ve iç mekanların dezenfekte edilmesi, zararlı kimyasallardan arındırılması gerekmektedir. 
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder